Musklerna glada av spenat

ÅÅ en härlig midsommar helg i Vaxholm med vänner är godis för själen.

Nu är vi hemma igen och Tindra, snart 5 år bjöd mig på pickninck på balkongen i morse, kalkon, kesella och bär, färsk bladspenat och ingelsta kalkon. Jag la upp lite spenat som du gillar här också berättade hon stolt när hon så fint serverade våra tallrikar. Det blev en knäckemacka med mosad avokado som är Tindras favvorit som bonus.. lyxmorgon.

Spenaten är inte superpoppis i Sverige men jag tycker den är fantastisk, rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler, magnesium bla som är viktig för nerv, muskelfunktion, leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystem och matsmältning, hjärtat och hjärnan. Magnesium är viktig för produktion av de enzymer som behövs för cellernas funktion.

Forskare från KS menar att nitrat i spenat stimulerar musklernas kraftverk (Mitokondrierna) vilket betyder att musklerna behöver mindre syre för att fungera. Resultatet enligt dessa forskare kan ha betydelse för hårt idrottande personer som vill förbättra sin prestationsförmåga. Jag ska testa prestationen om en stund på gymmet.

Magnesium har betydelse för all vävnadstillväxt så därför är det viktigt för personer som tränar mycket, för gravida kvinnor och även för personer som stressar mycket.

Så lite fräsch bladspenat i salladen eller som ingridiens i smoothies är tipptopp.

Brist på magnesium kan bla ge: huvudvärk, matsmältningsproblem, trötthet, muskelsvaghet,koncentrationssvårigheter, depression, kramp i benen.

Magnesium finns bla i gröna grönsaker , bönor men också i fisk, kött och spannmål.

Magesium källor jag brukar använda är bla : spenat, pumpafrön, linfrön, paranötter, madel, bönor.

Det här inlägget postades i Frida, Träning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s